spondyloosilausuntoja saa nyt kaikille roduille

spondyloosilausuntoja saa nyt kaikille roduille

ViestiKirjoittaja Mirva » 12.06.2013 15:47

Kennelliitto on ryhtynyt kesällä 2012 antamaan spondyloosilausuntoja kaikille roduille

Espoo, 16.5.2012 - Kennelliitto laajentaa spondyloosilausuntojen antamisen boksereista kaikkiin rotuihin 1.7.2012 alkaen. Spondyloosi (spondylosis deformans) on selän rappeumasairaus, jossa selkänikamien rajoille muodostuu luupiikkejä ja/tai luusiltoja. Sairaus on erityisen yleinen boksereilla, mutta sitä esiintyy paljon myös muissa roduissa. Spondyloosissa esiintyviä muutoksia kehittyy jossain määrin normaalisti koiran ikääntyessä, mutta sairaus voi alkaa myös nuorella iällä ja aiheuttaa merkittävästi kipuja.Kennelliitto aloitti spondyloosilausuntojen antamisen vuonna 2010 Suomen Bokseriyhdistys ry:n aloitteesta.

Kuluneen talven aikana Kennelliiton jalostustieteellinen toimikunta selvitti erilaisten selkälausuntojen kiinnostavuutta ja tarpeellisuutta lähettämällä asiasta kyselyn kaikille rotujärjestöille ja -yhdistyksille. Suurimmassa osassa vastauksia toivottiin, että jalostustietojärjestelmään tallennettaisiin tieto kaikista selästä löytyneistä muutoksista ja useimmiten erityisenä kiinnostuksen kohteena esiin nousi spondyloosi.

Toimikunnan alle on nyt perustettu uusi selkätyöryhmä, joka ryhtyy suunnittelemaan selkäkuvien lausumisen laajentamista. Tarkoituksena on, että lausunnosta kävisivät ilmi kaikki oleellisimmat muutokset. Laajennus vaatii vielä monelta osin valmistelua, mutta spondyloosilausunnoille on jo olemassa valmis toimintamalli, joka voidaan suoraan ottaa käyttöön myös muilla roduilla. Tältä pohjalta toimikunta teki asiasta esityksen, joka hyväksyttiin hallituksen kokouksessa 12.4.2012.

Päätöksen ja toteutuksen väliin jäi varsin tiukka aikataulu, minkä vuoksi kaikkia lausumiseen liittyviä käytännön yksityiskohtia ei ole vielä päätetty, mutta niistä tullaan tiedottamaan tarkemmin kesän mittaan.

Boksereiden spondyloosilausuntoja jo Kennelliitossa antanut pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Anu Saikku-Bäckström todennäköisesti jatkaa tässä toimessa. Lisäksi uudeksi spondyloosikuvien lausujaksi nimettäneen pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Anu Lappalainen. Lappalainen on erikoistunut diagnostiseen kuvantamiseen ja toimii kliinisenä opettajana Yliopistollisessa eläinsairaalassa. Hän on jäsen Kennelliiton luusto- ja nivelsairauksien asiantuntijatyöryhmässä ja on antanut Kennelliiton virallisia lausuntoja myös lonkka- ja kyynärnivelistä.

Arvostelussa käytetään Kennelliiton vahvistamaa selän spondyloosin arvosteluasteikkoa:
SP0
puhdas
Ei muutoksia

SP1
lievä
Todetaan < 3 mm piikkejä korkeintaan 4 nikamavälissä tai > 3 mm piikkejä korkeintaan 3 nikamavälissä tai saareke korkeintaan 2 nikamavälissä.

SP2
selkeä
Todetaan silloittuma (täysi tai vajaa) korkeintaan 2 nikamavälissä ja/tai suuria saarekkeita korkeintaan 2 nikamavälissä.

SP3
keskivaikea
Todetaan silloittumia (täysiä tai vajaita) ja/tai suuria saarekkeita 3–7 nikamavälissä.

SP4
vaikea

Tarkempaa tietoa spondyloosista . http://www.kennelliitto.fi/FI/jalostusj ... yloosi.htm
Mirva
Hallituksen jäsen
 
Viestit: 175
Liittynyt: 12.08.2009 20:25
Käyttäjän koko nimi: Mirva Vuohtoniemi

Paluu Yleistä jalostuksesta

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron